PhDiary: 3 jaar bezig!

2020 is een paar weken geleden van start gegaan, en daarmee begon ook mijn 4e (!) jaar als PhD kandidaat! Ik blijf me er over verbazen hoe snel de tijd gaat als je het naar je zin hebt 😉 In deze blog praat ik je bij over hoe het gaat met mijn project en wat me het komende jaar te wachten staat.

1. Het Brainlinks onderzoek

Zoals jullie in eerdere blogs hebben kunnen lezen ben ik gedurende een groot deel van mijn PhD bezig met het uitvoeren van een groot onderzoek dat meerdere jaren loopt: het Brainlinks onderzoek. In 2018 kwamen 142 jongeren naar Leiden voor de eerste meting, en ik ben heel blij om te kunnen vertellen dat de tweede meting inmiddels is afgerond! Deze meting begon in augustus 2019 en een week geleden deed de laatste deelnemer mee. In totaal hebben er 127 van de oorspronkelijke 142 deelnemers meegedaan aan de tweede meting! Wat ben ik trots op het hele Brainlinks team dat we dit mooie resultaat hebben kunnen neerzetten! Zonder een goed team zou zo’n groot project nooit slagen. Voor iedere scandag gingen wij met zijn vieren naar het LUMC om elke deelnemer zo’n drie uur te begeleiden tijdens het onderzoek. Maar behalve het bezoek aan het LUMC waren er veel andere dingen te regelen: het bellen van de deelnemers om afspraken in te plannen, het voorbereiden van speekselpakketjes, het controleren of vragenlijsten zijn ingevuld, geld overmaken, cadeautjes voor de deelnemers regelen, etc. In augustus 2020 staat de derde en laatste meting op het programma. We hopen dat er dan opnieuw veel jongeren terugkomen om mee te doen. Uiteindelijk hopen we veel nieuwe inzichten te krijgen over de gedragsmatige en hersen-ontwikkeling van jongeren op basis van al deze data!

WhatsApp Image 2019-12-13 at 15.39.18

Tijdens een kerstbrunch met het Brainlinks team.

2. Artikelen schrijven

In mijn vorige blog vertelde ik dat mijn derde artikel (helaas!) was afgewezen en dat ik het ging herschrijven om het bij een ander wetenschappelijk tijdschrift in te dienen. Gelukkig had ik hele nuttige feedback gehad van reviewers ondanks de afwijzing. Het duurde uiteindelijk ongeveer 3 maanden om de feedback te verwerken omdat ik het ook erg druk had met de start van de tweede meting van Brainlinks en het onderwijs dat ik gaf. In november 2019 heb ik het artikel ingediend bij een ander wetenschappelijk tijdschrift, en vlak voor kerst kreeg ik te horen dat ik het artikel na aanpassingen weer op nieuw mag indienen! Ik heb in januari hard gewerkt aan het verwerken van de feedback van de twee reviewers en op dit moment kijken mijn begeleiders of ze het met mijn aanpassingen eens zijn. Ik hoop het binnenkort weer op te sturen naar het tijdschrift. Ik hoop dat het artikel dit jaar wordt geaccepteerd voor publicatie, maar dat is altijd afwachten! Ondertussen ben ik trouwens ook alvast aan het schrijven aan mijn vierde artikel over de eerste meting van het Brainlinks onderzoek. Voor dat artikel ben ik bezig mezelf nieuwe MRI-methoden aan te leren en ga ik voor het eerst hormoondata analyseren. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan, maar dat ik er veel van ga leren staat al vast!

3. Verhuizing naar de Erasmus Universiteit Rotterdam

In december maakte Eveline, mijn promotor, bekend dat ze per 1 april 2020 overstapt van Universiteit Leiden naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze zal daar in een wat kleinere onderzoeksgroep haar onderzoek voortzetten en dit onderzoek integreren met belangrijke maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Om ons onderzoek naar prosociale ontwikkeling voort te zetten zal ook ik mee verhuizen naar de EUR! Ik heb er heel veel zin in om mijn PhD daar voort te zetten, al voelt het ook nog een beetje onwerkelijk om minder tijd door te gaan brengen bij Universiteit Leiden. Ik begon in 2011 aan mijn Bachelor Psychologie in Leiden, en loop dus inmiddels al heel wat jaren rond op de Faculteit Sociale Wetenschappen! Tegelijkertijd voelt het ook als een goede  stap voor mij om van universiteit en omgeving te veranderen na zoveel jaar. De plek in Rotterdam biedt veel mooie nieuwe kansen, zoals het bij ons onderzoek betrekken van deelnemers vanaf de allereerste bedenk-fase en het opbouwen van een groter netwerk. Ik ben wel heel blij dat ik op dezelfde manier als nu kan blijven samenwerken met mijn co-promotor Kiki Zanolie die werkzaam blijft in Leiden. Hoe dan ook belooft 2020 een jaar te worden van verandering door deze switch!

harold-wijnholds-SnZftS3bQv0-unsplash

Vanaf 2020 zal ik mijn onderzoek voortzetten in Rotterdam.

4. Congressen en outreach

In mijn vorige blog kon je lezen dat ik op het punt stond om naar New York te gaan voor het Flux congres. Ik mocht daar een Flash Talk en poster presentatie geven. Best spannend, zo’n Flash Talk: ik stond op een podium voor zo’n 400 mensen te presenteren terwijl ik een grote rode klok zag aftellen van 5 minuten naar 0… Gelukkig ging het hartstikke goed en heb ik veel met mensen over mijn onderzoek kunnen praten. En wat was het leuk om alle mensen te zien die ik in LA had leren kennen! Als je meer wil lezen over hoe ikzelf en anderen het Flux congres in New York hebben ervaren, lees dan hier verder! Over Flux valt nog een leuk nieuwtje te delen, aangezien ik sinds eind 2019 in de Flux Trainee Commissie zit. Dat is een commissie van PhD kandidaten en postdocs die zich bezighoudt met het organiseren van activiteiten voor jonge onderzoekers tijdens het Flux congres. Voor het Flux congres in 2020 zal ik me bezighouden met het organiseren van een zogenaamde skills exchange, een sessie waarin jonge onderzoekers ervaringen en vaardigheden met elkaar uitwisselen. Ik kan niet wachten op Flux 2020 in september!

684b054f-9cb4-4150-bc13-07958e2a3363

Tijdens mijn presentatie op het Flux Congres

lunch_flux

Bij een congres met collega’s horen ook gezellige lunches!

In 2019 heb ik ook nog op twee andere momenten gepresenteerd: tijdens de VNOP-CAS Research Days (d.w.z. onderzoeksdagen voor ontwikkelingspsychologen) en op het NVP congres (een congres over hersenen en cognitie). En in maart staat mijn eerstvolgende congres gepland: het SRA congres in San Diego. Hier zal ik een presentatie geven over data van de eerste meting van Brainlinks. Ik ben heel benieuwd!

presentatie_NVP

Tijdens mijn presentatie op NVP.

Verder heb ik in 2019 en de eerste maand van 2020 enkele outreach-activiteiten zoals lezingen verzorgd. Zo hadden we met het Brain and Development Research Center een hele mooie activiteit tijdens de Museumnacht en gaf ik in januari 2020 een hele leuke lezing bij IT-bedrijf Sue over hersenontwikkeling en puberteit. Daarnaast deed ik in 2019 mee met een hele coole wetenschapsshow: de Hoe?Zo!Show. In het weekend van de wetenschap verzorgden we vier shows waarbij we als promovendi zo snel mogelijk wetenschapsvragen van kinderen moesten beantwoorden en uitbeelden met allerlei voorwerpen. Dit was echt ontzettend leuk om te doen en vereiste heel wat schakelwerk en creativiteit. Gelukkig waren de bezoekers er ook erg enthousiast over!

78f9727b-1f35-4bb6-80ac-004dba78d060

Met collega’s in toga tijdens de Museumnacht.

adcbd58e-6aae-46b3-aa48-902276a30324

4ef22c65-a2e7-432e-b460-c6e2c3836319

In actie tijdens de Hoe?Zo!Show

5. Heb ik het nog naar mijn zin als PhD kandidaat?

Gelukkig kan ik na 2019 melden dat ik het nog steeds ontzettend naar mijn zin heb als PhD kandidaat! 2019 was een heel mooi wetenschapsjaar voor mij, met de publicatie van mijn tweede artikel en een boekhoofdstuk dat ik met enkele collega’s schreef, het binnenhalen van mijn eerste onderzoeksbeurs (voor een bezoek aan LA), een bezoek aan een buitenlandse Universiteit, veel inspirerend onderwijs, leuke congressen, het leren van MRI analyses, en tal van andere leuke activiteiten. Ik zie er ontzettend naar uit om mijn PhD-project in 2020 en 2021 voort te zetten en hoop daarna in de wetenschap te kunnen blijven werken! Want één ding is zeker, aan dit leuke en afwisselende werk als wetenschapper heb ik mijn hart verloren, dus als het aan mij ligt is de academische wereld voorlopig nog niet van mij af 🙂

Een gedachte over “PhDiary: 3 jaar bezig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s