Twee jaar als PhD-kandidaat: Tijd voor een update!

De kerstdagen komen eraan en voor we het weten is het alweer tijd voor een nieuw jaar, 2019! Op 1 januari zal ik zelfs beginnen aan mijn derde jaar als PhD-kandidaat. Een mooi moment om met jullie terug te blikken op wat ik de afgelopen tijd heb gedaan en wat er voor 2019 op de planning staat.

1. De adolescentenstudie van het Brainlinks project

Afgelopen mei vertelde ik jullie al dat we op het punt stonden om van start te gaan met de adolescentenstudie van het Brainlinks project. Het idee hierbij was om 150 jongeren tussen de 9 en 17 jaar uit te nodigen om mee te doen aan ons onderzoek, waarbij we onder andere MRI scans maken, vragenlijsten en taken afnemen, en speeksel verzamelen om hormoonwaarden te kunnen bepalen. 7 mei was het zover, de eerste enthousiaste deelnemers stonden bij ons op de stoep in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Wat was het leuk om met zulke leuke, nieuwsgierige en enthousiaste deelnemers te werken! In de 3.5 uur dat deelnemers langskwamen hielpen ze ons niet alleen met het verzamelen van de benodigde data, maar stelden ze ons ook vele vragen (“Hoe werkt die MRI scanner dan precies?”) en deden ze uitspraken die meteen opgenomen konden worden in ons quote-bestand vol grappige uitspraken (“Er mag geen metaal mee in de scanner hè? Maar hoe zit het dan met mijn hart van goud?”).

mri-1485929_1280 (1)

Ik bracht rondom de zomer veel tijd door bij de MRI-scanner

Bij zo’n groot project als Brainlinks komt veel kijken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het zoeken van deelnemers, bellen met deelnemers en ouders om alles uit te leggen over het project, de scandagen zelf, data-management, het coördineren van het onderszoeksteam, etc. Met een groot team is het soms best een uitdaging om goed met elkaar te blijven communiceren, zeker als mensen verschillende werkstijlen hebben. Daarnaast waren het soms lange dagen in het LUMC (van 8:30 tot 19:00 uur), maar dankzij een team van hardwerkende en enthousiaste PhD-kandidaten, onderzoeksassistenten en studenten waren die dagen vaak ook heel gezellig. Uiteindelijk hebben we data verzameld tot eind september en hebben er 142 jongeren meegedaan, een mooi aantal! Inmiddels zijn we bezig om alle gegevens die we hebben verzameld te verwerken zodat we de data kunnen analyseren en er wetenschappelijke artikelen over kunnen schrijven. Uiteindelijk zal de adolescentenstudie drie grote metingen krijgen, waardoor we de ontwikkeling van jongeren over de tijd kunnen volgen. Volgend jaar in augustus staat de tweede meting van de adolescentenstudie gepland, dus de voorbereidingen daarvoor zijn alweer in volle gang!

20180930_143958

De laatste scandag van de eerste meting vier je natuurlijk met taart!

20181001_110917

Ook met de rest van het team werd het afsluiten van de eerste meting gevierd!

2. Summer Schools, congressen en cursussen

In augustus 2018 kon je al een blog lezen waarin ik vertelde over mijn belevenissen tijdens de Radboud Summer School 2018 in Nijmegen. Van 9 tot 12 september stond alweer de volgende Summer School op de planning: dit keer de EADP-EARA-SRA Summer School in Drongen, België. Voor de Summer School in Drongen waren 8 Europese en 8 Amerikaanse PhD-kandidaten geselecteerd, plus nog eens 8 PhD-kandidaten uit andere delen van de wereld. Ik was super blij dat ik werd uitgekozen als één van de acht Europese kandidaten! De Summer School stond geheel in het teken van de adolescentie. Gedurende vier intensieve dagen kregen we van zes senior scholars (ervaren wetenschappers) onderzoekstraining. Ik vond het heel leuk om contacten te kunnen leggen met onderzoekers van over de hele wereld en denk nog regelmatig terug aan wat ik allemaal heb geleerd tijdens de Summer School.

20180911_121739.jpg

De deelnemers van de EADP-EARA-SRA Summer School in België

Behalve twee Summer Schools stonden er ook nog enkele congressen op de planning. Zo was ik van 30 augustus tot 1 september op het Flux congres (over menselijke hersenontwikkeling) en van 12 september tot 16 september op het EARA congres (over de adolescentie). Op het EARA congres was ik ook voorzitter van een symposium over prosociaal gedrag en gaf ik een presentatie, een hele leuke ervaring! Daarnaast bezocht ik in november de VNOP-CAS research days, speciaal voor PhD-kandidaten die zich bezighouden met ontwikkelingspsychologie. Daar kregen we onder andere een workshop, gingen we uit eten, en was er een dag vol met wetenschappelijke presentaties. Een dag na deze research days organiseerde ik samen met enkele andere PhD-kandidaten de Nationale PhD Dag. Hierbij kwamen PhD-kandidaten vanuit het hele land en van verschillende vakgebieden samen voor inspirerende lezingen en leuke workshops over bijvoorbeeld netwerken, mentale gezondheid, en schrijven. Het is ontzettend veel werk om zo’n evenement te organiseren, maar het was zeker de moeite waard!

Day_03_074

Het bekijken van posters tijdens het EARA-congres

In 2018 stonden er ook verschillende cursussen op het programma. Zo leerde ik bijvoorbeeld tijdens de cursus ‘Effective Communication’ over hoe ik rekening kon houden met cultuurverschillen tijdens communicatie en hoe ik duidelijk kon opkomen voor mijn eigen belangen. Tijdens de cursus ‘Practical Linux’ leerde ik meer over programmeren en tijdens de cursus ‘creatief denken’ kreeg ik allerlei tools aangereikt om situaties op een andere manier te bekijken. Om mezelf op onderwijsvlak te ontwikkelen deed ik de BKO (Basis Kwalificatie Onderwijs) cursussen ‘Uitvoeren van onderwijs’ en ‘Diversiteit en inclusiviteit in onderwijs’, waarbij ik bijvoorbeeld leerde hoe ik onderwijs interactief en aansprekend kan maken. Al met al was 2018 dus een jaar waarin ik als persoon en als wetenschapper veel heb kunnen leren!

3. Een werkbezoek in Los Angeles

Eén van de dingen waar ik het meest naar uitkijk in 2019 is het werkbezoek dat ik in april/mei zal brengen aan de University of California, Los Angeles (UCLA) in de Verenigde Staten! Tijdens dat werkbezoek zal ik naar de onderzoeksgroepen van prof. Adriana Galván en prof. Andrew Fuligni toegaan om samen met hen te werken aan onderzoek naar prosociaal gedrag bij jongeren. In LA hebben ze veel kennis naar prosociaal gedrag, maar hebben ze vaak net een andere insteek in hun onderzoeken. Zo kijken ze bijvoorbeeld veel naar de rol van cultuur, slaap, en familie bij prosociaal gedrag. Ik zal met de onderzoekers in LA werken aan een artikel over de adolescentenstudie van het Brainlinksproject. De mensen die mij kennen zal het niet verbazen dat ik het behalve heel leuk, ook best spannend vind om in mijn eentje 5 weken naar het buitenland te gaan, maar ik denk dat het een hele bijzondere tijd zal worden. In toekomstige blogs hoop ik jullie op de hoogte te houden van wat ik allemaal ga beleven in LA!

los-angeles-1598750_1920

In april 2019 zal ik een werkbezoek brengen aan het zonnige Los Angeles! 

4. Het schrijven van artikelen voor mijn proefschrift

Zoals jullie in mijn eerdere blogs hebben kunnen lezen is het de bedoeling dat ik voor mijn proefschrift meerdere artikelen schrijf. Een paar maanden geleden kreeg ik goed nieuws: mijn eerste artikel werd geaccepteerd voor publicatie in het Journal of Research on Adolescence! Nieuwsgierig geworden? Het (open access) artikel is hier te vinden, en een Engelstalige samenvatting van de resultaten vind je in een eerdere blog voor de Society for Research on Adolescence. Omdat het artikel gepubliceerd is dit artikel voor mijn proefschrift nu echt ‘af’, ik hoef het niet meer te veranderen. Toch wel een gaaf idee dat andere onderzoekers mijn artikel nu ook kunnen lezen en gebruiken voor hun onderzoek!

team-spirit-2447163_1920.jpg

Mijn eerste artikel, over vertrouwen, is inmiddels geaccepteerd voor publicatie! 

Over mijn tweede artikel had ik jullie al verteld dat verschillende experts het wel een goed artikel vonden, maar dat het toch werd afgewezen bij drie tijdschriften. Inmiddels is het artikel bij een vierde tijdschrift en daar zagen ze er wel wat in! Ik kreeg weer feedback van vier experts in de vorm van een review, en op basis daarvan besloot de editor van het tijdschrift dat ik na enkele wijzigingen het artikel opnieuw mag insturen. Nouja, enkele wijzigingen… het artikel moest van 34 pagina’s naar 18 pagina’s! En dat niet alleen, de feedback van de experts moest alsnog zo goed mogelijk verwerkt worden. Het was nogal een uitdaging – ik heb meer dan eens gehoord dat ik graag veel woorden gebruik in mijn schrijven 😉 -. maar in november kon ik het gewijzigde artikel opsturen. Ik ben erg benieuwd of het in de huidige vorm geaccepteerd zal worden voor publicatie. Hopelijk hoor ik er snel iets over!

Tenslotte ben ik inmiddels begonnen met mijn derde artikel, over de pilot studie van Brainlinks. Mijn eerste artikel over hersendata! De MRI-analyses krijg ik steeds beter onder de knie, dus dat is in elk geval positief. Nu nog een manier vinden om het duidelijk uit te leggen – ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan. In toekomstige blogs hopelijk meer over dit proces!

Klaar voor 2019!

Al met al was 2018 op wetenschappelijk gebied een bijzonder jaar, waarin we zijn gestart met het Brainlinks project, waarin mijn eerste artikel werd gepubliceerd en waarin ik veel professionele en persoonlijke ontwikkeling heb mogen doormaken. Ik voel me dan ook helemaal klaar voor 2019! Heb jij vragen over iets dat ik in 2018 heb meegemaakt of in 2019 ga doen? Of heb jij leuke wetenschappelijke plannen voor het nieuwe jaar? Laat het me weten in de comments!

 

Een gedachte over “Twee jaar als PhD-kandidaat: Tijd voor een update!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s