Klaar voor de start?

Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat ik begon aan mijn promotie-traject. Wat is het eerste jaar voorbij gevlogen, zeg! Zoals ik in een vorige blog vertelde heb ik het afgelopen jaar een heleboel dingen gedaan: ik heb onder andere mijn eerste data-verzameling uitgevoerd, twee artikelen geschreven, onderwijs gegeven en cursussen gevolgd. In de laatste helft van 2017 heb ik me samen met mijn collega’s vooral gericht op het opzetten van een groot nieuw onderzoeksproject: het Brainlinks project. In dit project willen we 150 jongeren (en hun ouders) over de tijd volgen om te onderzoeken hoe ze met anderen omgaan en hoe dat zich ontwikkelt in de adolescentie. Daarbij willen we ook kijken naar de rol die de hersenen hierbij spelen. We willen graag begin februari starten met dit project. Maar zijn we wel klaar voor de start? En wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het opzetten van zo’n groot project?

Stap 1: Het onderzoeksvoorstel en de financiëring

Het eerste wat je nodig hebt om toe te kunnen werken naar de start van een groot onderzoeksproject is een plan of onderzoeksvoorstel. In dit voorstel staat beschreven wat je in je project wil onderzoeken en hoe je dit wil gaan doen. Een onderzoeksvoorstel heb je vaak ook nodig om geld te krijgen voor je project. Veel onderzoeksprojecten, waaronder Brainlinks, worden betaald met behulp van een beurs. Zulke beurzen kunnen wetenschappers bijvoorbeeld krijgen door hun onderzoeksvoorstel op te sturen naar instanties als De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de European Research Council (ERC). Deze instanties hebben zogenaamde financiëringsinstrumenten. NWO heeft bijvoorbeeld Veni-beurzen (voor beginnende onderzoekers), Vidi-beurzen (voor onderzoekers die een stuk verder in hun carrière zijn) en Vici-beurzen (voor gevorderde onderzoekers). Deze beurzen kunnen wetenschappers verkrijgen in competitie met elkaar. In andere woorden: de onderzoeksvoorstellen die als beste beoordeeld worden krijgen financiëring. In het geval van ons project, Brainlinks, heeft mijn promotor Eveline een onderzoeksvoorstel geschreven waar ze een ERC beurs voor kreeg. Met behulp van deze beurs kon ze een team aannemen om dit project samen met haar tot uitvoer te brengen.

Stap 2: Het plan verder uitwerken en toestemming aan de ethische commissie vragen

Het volgende stap voor het Brainlinks-team (waar ik dus ook toe behoor) was om het plan verder uit te werken en bij te schaven zodat het uitgevoerd kan worden. Om dit te bereiken hebben we veel literatuur gelezen en met elkaar overlegd over de beste manieren om het onderzoek op te zetten. Toen het plan naar tevredenheid was bijgeschaafd schreven we een document voor de ethische commissie. Omdat wij MRI scans gaan maken voor ons project hebben we toestemming nodig van de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC). Deze commissie bekijkt of alle aspecten van het onderzoek ethisch verantwoord zijn en vraagt eventueel om aanpassingen om het onderzoek nog beter te maken. In ons geval buigt de commissie zich momenteel voor de tweede keer over het onderzoeksvoorstel – op verzoek van de commissie hebben we wat zaken aangepast, en de commissie controleert of ze nu toestemming kunnen verlenen. We verwachten elk moment iets van de commissie te horen. Spannend! Want zodra we toestemming hebben van de ethische commissie mogen we officieel beginnen met het project.

Stap 3: De meetinstrumenten voorbereiden

Een volgende stap om naar de start van een project toe te werken is om de meetinstrumenten (zoals gedragstaken, fMRI-taken en vragenlijsten) klaar te maken voor gebruik. In ons onderzoek gebruiken we zowel meetinstrumenten die al bestonden als meetinstrumenten die we zelf hebben gemaakt. Dat laatste kost uiteraard veel tijd: niet alleen moet je goed nadenken over wat je precies wil meten en of het meetinstrument daar geschikt voor is, je moet gedragstaken bijvoorbeeld ook programmeren. Ook het gereedmaken van bestaande meetinstrumenten kan tijd kosten: soms wil je toch wat aanpassingen maken of moet je vragenlijsten die je wil afnemen nog invoeren in bepaalde online programma’s. Op dit moment zijn we druk bezig om de laatste hand te leggen aan onze meetinstrumenten. Omdat we ook redelijk wat nieuwe meetinstrumenten gebruiken willen we natuurlijk wel weten of die meten wat ze zouden moeten meten en of ze goed werken. Daarom zullen we voorafgaand aan Brainlinks een Pilot onderzoek uitvoeren, waarbij we bij een kleinere groep deelnemers testen of alles naar behoren werkt.

Stap 4: Protocollen schrijven en planningen maken

Een volgende stap is het schrijven van protocollen. Voor het Brainlinks project hebben we verschillende protocollen geschreven. Zo is er een protocol waar allerlei informatie in staat voor degene die de MRI scanner bedient, zodat diegene altijd weet wat hij of zij moet zeggen of doen, of in welke volgorde de scans gemaakt moeten worden. Er is ook een protocol waarin staat uitgelegd wat de proefleiders allemaal moeten weten en vertellen als de deelnemers langskomen voor het onderzoek: hoe de MRI scanner werkt, wat voor vragenlijsten en taken de deelnemers gaan doen en welke uitleg daarbij gegeven moet worden. Ook zijn er planningsschema’s voor de dagen waarop deelnemers langskomen zodat we zo efficiënt mogelijk gebruik kunnen maken van onze tijd. Maar protocollen zijn niet alleen belangrijk voor de efficiëntie: ze zorgen er ook voor dat elke deelnemer dezelfde behandeling krijgt en dat de resultaten van de deelnemers met elkaar te vergelijken zijn. Om deze reden worden ook alle proefleiders van tevoren getraind in het gebruiken van deze protocollen.

Stap 5: Deelnemers zoeken!

Om met het project te kunnen starten heb je natuurlijk ook deelnemers nodig. Op dit moment kunnen wij nog niet op zoek gaan naar deelnemers omdat je toestemming nodig hebt van de ethische commissie voordat je mag beginnen met je onderzoek. Dat is maar goed ook, want op deze manier weten deelnemers zeker dat ze alleen meedoen aan onderzoek dat ethisch verantwoord is. Zodra we toestemming hebben gekregen gaan we hier mee aan de slag! Het zoeken van deelnemers kan op veel verschillende manieren: via oproepen in de krant, berichten op internet, een website van het project, etc. Ik ben benieuwd hoe het zoeken naar deelnemers bij ons zal gaan. Als de potentiële deelnemers net zo enthousiast over het project zijn als ik ben komt het wel goed 😉

Stap 6: En… Start!

En? Zijn we als Brainlinks-team klaar om met het project te beginnen? Nou.. bijna! De start komt in zicht! We wachten nog op toestemming van de ethische commissie en er zijn – bovenop hetgene wat ik al heb genoemd -nog allerlei andere kleine dingen te regelen, maar het ziet er naar uit dat we binnenkort met de Pilot – en daarop volgend Brainlinks – kunnen beginnen! Het is een spannende maand, zo’n maand waarin je weet dat je bijna gaat starten, maar het is ook erg leuk om bijna bij de start te zijn van hetgene waar je een hele poos naartoe hebt gewerkt. Ik hoop jullie snel te kunnen vertellen over hoe ik de start van het project heb beleefd en tijdens het project geef ik jullie graag updates over hoe het gaat! Nu in elk geval maar hopen op een vliegende start!

startup-2188681_1920

2 gedachtes over “Klaar voor de start?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s