Drie tips om productief te blijven in de zomer

Juli. De zon brandt op de ramen van het uitgestorven kantoor. Buiten hoor je vogels tjilpen en kinderen spelen, en social media staan vol met mensen die hun koffers hebben gepakt en naar de meest exotische bestemmingen zijn gevlogen. Ondertussen zit jij licht zwetend achter je bureau, en de dagen lijken alsmaar langer te duren. Je probeert je aandacht bij het werk te houden, en niet weg te dromen bij gedachten aan zon, zee en strand.

Grote kans dat je het bovenstaande scenario herkent. Hoe leuk je je werk ook vindt, in de zomer is het soms moeilijk om gefocust te blijven en hard te werken. Daarom in deze blog: 3 tips om tijdens de zomer gemotiveerd en productief te blijven tijdens je werk!

Tip 1: Neem vakantie

Die had je niet verwacht hè? Toch kan het nemen van vakantie er wel degelijk toe bijdragen dat je goed functioneert op je werk – ook tijdens de zomer. Er zijn talloze onderzoeken die laten zien dat vakantie nemen goed is voor je productiviteit en je (mentale) gezondheid. Daarnaast weten we allemaal dat het goed voor je is om soms even pauze te nemen van je werk – doe je dat niet, dan ligt er een burnout op de loer, met alle gevolgen van dien. Grote kans dat je nog wat vakantiedagen over hebt – uit een onderzoek van AWVN is gebleken dat Nederlanders gemiddeld maar liefst 14.5 wettelijke vakantiedagen niet benutten. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van Expedia dat 44% van de Nederlanders het gevoel heeft onvoldoende vakantie te hebben gehad, en eerder onderzoek heeft laten zien dat dat negatieve gevolgen heeft voor je functioneren op werk: het vergroot de kans op fouten en ontneemt je het plezier in je werk. Vooral nemen dus, die vakantie! Zelfs een break van 1 of 2 dagen kan ervoor zorgen dat je weer opgeladen en energiek aan de slag kan op de werkvloer. Het is dan natuurlijk wel zaak om effectief met de tijd na je vakantie om te gaan – snel door naar tip 2 dus!

StockSnap_FG3EB2F64Q

Tip 1: Neem vakantie!

Tip 2: Wissel van werkomgeving

Het zou goed kunnen dat de temperatuur op je kantoor ertoe bijdraagt dat je je minder productief voelt – als er bijvoorbeeld geen airco is kan de temperatuur zodanig stijgen dat je je sloom en moe voelt, maar het kan ook vervelend zijn als het op kantoor heel koud is terwijl het buiten dertig graden is. Zoek daarom een omgeving op waarvan je weet dat je je er prettig voelt en dat je er hard kan werken – of dat nu thuis is, op een andere plek in het kantoor, of zelfs buiten: tegenwoordig kun je je laptop of een ander apparaat bijna overal verbinden met WiFi. Heb je een meeting gepland? Kijk eens of je collega’s buiten willen vergaderen. Mocht het moeilijk zijn om ze te overtuigen, dan kun je ze altijd dit onderzoek laten zien waaruit blijkt dat vitamine D voor meer energie zou zorgen: een win-win situatie dus, een vergadering in het zonnetje!

rawpixel-com-274860.jpg

Tip 2: Wissel van werkomgeving

Tip 3: Begin je dag met makkelijke taken

‘Succes leidt tot meer succes’. Ooit gehoord van deze uitspraak? Onderzoekers hebben getest of deze uitspraak waar is, en ze ontdekten dat eerdere successen inderdaad leiden tot meer vervolg-successen. Het goede nieuws is dat die eerdere successen geen grote prestaties hoeven te zijn – ook bescheiden succesjes blijken voldoende om een soort domino-effect van succesen in werking te stellen. Begin je dag dus met makkelijke taken, en voor je het weet stapel je prestatie op prestatie! Een ander voordeel van het uitvoeren van simpelere taken in de zomer is dat dit je kan helpen om realistischere doelen te stellen en te bereiken. Het is niet onvoorstelbaar dat beginnen aan een lang, ingewikkeld en vermoeiend project je alleen maar verder demotiveert in een tijd waarin iedereen lol lijkt te maken behalve jij. De zomer is de ideale tijd om kleine klusjes uit de kast te halen die je het hele jaar voor je uit hebt geschoven totdat je het rustiger zou hebben. Het zou het allermooiste zijn om nu klusjes te doen waar je later in het jaar geen tijd voor hebt, maar die je op dat moment wel helpen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik na de zomer onderwijs ga geven, en ik dan minder tijd heb om de praktische zaken voor een onderzoeksproject te regelen – de zomer is een ideale tijd om veel van deze klusjes vast uit te voeren.

StockSnap_OR7D4PANCK.jpg

Tip 3: Begin met makkelijke taken

Mocht het werken echt niet lukken..

Ik hoop dat de bovenstaande tips je helpen om vol energie en motivatie aan het werk te gaan tijdens de zomer. Mocht het werken toch niet echt lukken, en merk je dat je je taken telkens voor je uit blijft schuiven… misschien kun je dan troost vinden in het onderstaande filmpje dat laat zien hoe uitstelgedrag soms juist kan leiden tot creativiteit en succes.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s