Maakt warmer weer je vrolijker?

Het zal je niet zijn ontgaan: het is deze week zomers warm in Nederland. Veel mensen ervaren dit als iets positiefs. Ik heb deze week al meerdere malen mensen horen zeggen: “Wat is het mooi weer hè!” Nederland maakt zich massaal op om tijdens Hemelvaart naar het strand te gaan of om met een biertje op een terras neer te ploffen. Maar maakt warmer weer je echt vrolijker? En geldt dat voor iedereen?

Warm weer = vrolijker?

In een recent onderzoek werd gekeken of zes verschillende weerfactoren (windkracht, zonlicht, neerslag, luchtdruk en licht-donker cyclus) samenhingen met het ervaren van positieve emoties (i.e., enthousiasme, inspiratie en vastberadenheid). Ondanks de algemeen heersende opvatting dat mensen vrolijker worden van warm weer, liet het onderzoek (op groepsniveau) geen verband zien tussen het weer en positieve emoties. Er werd echter wel een verband gevonden tussen het weer en negatieve emoties (zoals je geïrriteerd of prikkelbaar voelen):  een hogere temperatuur hing samen met meer negatieve emoties, terwijl windkracht en de hoeveelheid zonlicht zorgden voor minder negatieve emoties. Het is wel belangrijk om te noemen dat dit kleine effecten waren: het weer had slechts in lichte mate invloed op iemands gemoedstoestand. Samengevat maakt warm weer mensen over het algemeen dus niet blijer; en in de zomer kan een hogere temperatuur zelfs zorgen voor meer negatieve emoties – ook al zijn er aanwijzingen dat mensen in de lente juist wel blijer worden van hogere temperaturen. Een lichtpuntje tijdens warme zomerdagen: zonlicht en wind kunnen de hoge temperaturen dragelijker maken.

Tegenintuïtief

Als er geen verband bestaat tussen warm weer en positieve emoties, hoe komt het dan dat de algemene opvatting is dat je van warm weer gelukkiger wordt? Onderzoekers dragen hiervoor twee verklaringen aan. Ten eerste, zo stellen ze, zou het zo kunnen zijn dat deze opvatting een overblijfsel is van ons verleden, waarin mensen veel afhankelijker waren van het weer (bijvoorbeeld voor het zoeken van voedsel of onderdak). Een tweede verklaring zou kunnen zijn dat er een klein groepje mensen is (bijvoorbeeld mensen met winterdepressies) dat een erg sterk verband ervaart tussen het weer en hun emoties. Mogelijk maakt hun vrolijkheid tijdens deze periode veel indruk op anderen omdat ze hun geluk wel van de daken willen schreeuwen. Toch suggereert onderzoek dat er minstens evenveel mensen zijn die zich in deze periode juist ongelukkiger voelen dan in de koudere seizoenen.

Individuele verschillen

Uit het voorbeeld van winterdepressie blijkt dat er grote verschillen kunnen zijn tussen personen in hoe zij de invloed van het weer op hun emoties kunnen ervaren. Hoewel het nuttig is om te weten of het weer over het algemeen (bijvoorbeeld bij alle Nederlanders) invloed heeft op emoties, neemt dit niet weg dat er binnen zo’n groep verschillen kunnen zijn in hoe dit wordt ervaren. Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat er grote verschillen zijn tussen personen in hun gevoeligheid voor het weer, met name met betrekking tot de dag-nacht cyclus. Onderzoekers hebben daarom gekeken of deze individuele verschillen in gevoeligheid verklaard konden worden aan de hand van geslacht, leeftijd, of persoonlijkheid (bijvoorbeeld hoe extravert je bent, of in hoeverre je openstaat voor nieuwe ervaringen). Zij vonden echter geen bewijs dat individuele verschillen weers-gevoeligheid door deze factoren verklaard kon worden. Een interessante vraag voor de toekomst is dan ook: wat zorgt er voor dat personen hetzelfde weer heel verschillend kunnen ervaren?

Toch naar buiten?

Is er dan helemaal geen verband tussen warm weer en je humeur? Zo simpel is het (gelukkig) niet. Hoewel het weer mogelijk niet direct zorgt voor een positieve gemoedstoestand, is er wel bewijs dat buiten wandelen en tijd doorbrengen in de natuur samenhangt met minder piekeren, meer creativiteit en andere mentale voordelen. Omdat we met warm weer meer geneigd zijn om tijd buiten in de natuur door te brengen, kan het warme weer op die manier toch een positieve invloed hebben op je mentale gesteldheid. Ik zou dan ook zeggen: ga morgen lekker naar het strand, maak een wandeling in de natuur of ga met een bootje het water op en geniet! Make hay while the sun shines!

StockSnap_5I2ES0XM4B

 

 

Een gedachte over “Maakt warmer weer je vrolijker?

  1. Rein Hattink zegt:

    Zelf ben ik wat trager en slomer bij warm weer; kan het zo zijn dat we in onze snelle, jachtige cultuur hier meer last van hebben dan de landen rond de Middellandse zee en andere tropische oorden. Daar waarderen ze mooi weer anders dan bij ons, dus worden zij er wel vrolijker van?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s